Stamppot tijd

Bij de winter hoort natuurlijk stamppot. Maar stamppot heeft niet bij iedereen een gezond imago.  Erg zonde, want het is tenslotte één van onze oer-Hollandse recepten.

Hollands trots
Stamppot wordt vaak gezien als echte Hollandse maaltijd, maar dit gerecht hebben we niet helemaal zelf bedacht… Het waren namelijk de Spanjaarden die de stamppot in Nederland introduceerden. Spaanse bezetters lieten tijdens de oorlog in de jaren 80 in Leiden hun eten achter (geprakte pastinaak, ui en wortels met vlees). De welkbekende hutspot. Hutspot is de oudste stamppot van Nederland. Rond de 19e eeuw werd de pastinaak vervangen door aardappel en zo is de stamppot zoals we die nu kennen ontstaan.  

Waarom is stamppot goed?
Naast dat stamppot lekker is, is het ook een gezonde maaltijd die goed vult. Je kunt er heerlijk veel groente in kwijt. En bijkomend voordeel is dat kinderen er meestal ook van houden. Hoe gezond je stamppot is hangt natuurlijk wel een beetje af van hoe je hem klaarmaakt. Maar met lekker veel groente, mager vlees en melk in plaats van boter scheelt dat in elk geval veel calorieën.

Met elke andere groente kun je stamppot maken.
Iedereen kent wel stamppot met boerenkool, andijvie, zuurkool en hutspot. Maar eigenlijk kan je met elke groente een stamppot maken. Dit kan bijvoorbeeld van rodekoolstamppot, spruitjesstamppot met geitenkaas en olijven, erwtenstamppot met makreel, pompoenstamppot met appel en kaas, witlofstamppot met bacon en peer of pesto-preistamppot met chorizo.


Tips voor extra gezonde stamppot

  • Gebruik tijdens het stampen van de aardappelen een beetje halfvolle
    melk of bouillon in plaats van boter. Dat verandert weinig aan de smaak,
    maar scheelt veel calorieën. 
  • Vervang spekjes en rookworst eens voor knapperige tofu of ham blokjes. 
  • Vervang de jus voor wat mosterd of bijvoorbeeld augurk voor extra
    smaak. Kun je niet zonder jus? Verdun de jus dan met water. 
  • Zorg dat de verhouding aardappel groente 50/50 is. Voeg bijvoorbeeld
    gebakken ui, paprika, champignons of cherrytomaatjes toe voor extra
    groente. Niet alleen gezond, maar ook nog eens zeer smaakvol!
  • Houd het bij één bord, hoe verleidelijk het ook is om nog een tweede keer
    op te scheppen van die lekkere stamppot.

Wil je meer tips om een stamppot gezonder te maken?

Neem dan contact op voor leuke variatiemogelijkheden!

Onderstaand de calorieën in verschillende stamppotten
per portie (400 gram)

 

Boerenkool

stamppot

Hutspot (wortels en ui)

Andijvie stamppot

Zuurkool stamppot

Energie

336 kcal

244 kcal

256 kcal

212 kcal

Koolhydraten

49 g

39 g

50 g

41 g

Eiwit

9 g

5 g

8 g

6 g

Vet

10 g

6 g

2 g

1 g

Vezels

7 g

7 g

6 g

7 g

kale 5975540 1920